Zapraszamy na pierwsze spotkanie i warsztaty dla specjalistów branży żywności wysokiej jakości z udziałem czołowych specjalistów z Polski i świata. Celem spotkania jest popularyzacja oraz uporządkowanie wiedzy w zakresie najnowszych technologii sektora rolniczego i produktów wysokiej jakości (w tym ekologicznych).
W pierwszej edycji BioTech udział wezmą praktycy, wynalazcy oraz przedstawiciele nauki. W czasie wykładów i prezentacji przedstawione zostaną nowoczesne procesy produkcji stosowane we współczesnym rolnictwie, a także zdobycze technologiczne oraz naukowe wykorzystywane na różnych etapach procesów upraw, hodowli i przetwórstwa. Przekazana wiedza przyczynić się ma do zwiększenia wydajności produkcji, konkurencyjności i poprawy jakości warsztatu pracy rolników.
Wydarzeniu BioTech towarzyszyć będzie wydanie broszury edukacyjnej przedstawiającej w formie infografik 10 linii technologicznych, a także wystawa tychże grafik w formie galerii. Wszystkie wystąpienia podczas BioTech zostaną zarejestrowane i opublikowane w internecie.
Program BioTech 2020
09:00 – 09:30 Otwarcie TBA – Przyszłość porządku rolnego
09:30 – 10:00 Piotr Ostaszewski i Stanisław Suchorski (Zarząd Ostoja Natury) – Pasywny system irygacji za pomocą wody deszczowej
10:00 – 10:30 Sławek Gacka (CEO ProBiotics) – Odbudowa warstwy humusowej gleby
10:30 – 11:00 Andrzej Walczak (ogrodnik i wynalazca) – Całoroczne, pasywne uprawy pod osłonami
11:00 – 11:30 Józef Seidel (Członek Zarządu Mandam) – Uprawy bezorkowe, uprawy pasywne i współczesny park maszyn
11:30 – 12:00 Juliusz Sumorok – Adaptacja rolnictwa do zmian klimatu poprzez recyrkulacje wody i biogenów
12:00 – 12:30 Dr Jakub Jasinśki (Polska Akademia Nauk) – Oznaczenia geograficzne i jakościowe czynnikiem lokalnego rozwoju
12:30 – 13:00 Marek Borowski (Prezes Banku Żywności w Olsztynie) – Rola Banku Żywności w łańcuchu dostaw
13:00 – 14:30 Przerwa Obiadowa
14:30 – 15:00 Grzegorz Maryniowski (Biogrim) – Rokitniki i jego zalety
15:00 – 15:30 Tadeusz Rolnik – Prazboża – stare odmiany zbóż na naszych polach – korzyści dla środowiska i konsumenta
15:30 – 16:00 EuroHemp i Ostoja Natury – Procesy uprawy i przetwarzanie konopi siewnych na przykładzie upraw prowadzonych w Ostoi Natury
16:00 – 16:30 Dr. Jarosław Parol – Ryby w naszych stawach
16:30 – 17:00 Andrzej Hałasiewicz (Socjolog wsi i ekonomista) – Smart Village
17:00 – 17:15 Zakończenie spotkania Antek Pawlicki, Piotr Ostaszewski