EIT Food (Europejski Instytut Technologii i Innowacji) już po raz czwarty organizuje w tym roku warsztaty projektowania produktów żywnościowych i rozwiązań przyszłości – Challenge Labs. Podczas dwutygodniowego wydarzenia uczestnicy połączeni w kilkuosobowe zespoły zmierzą się z wyzwaniami branży spożywczej i opracują nowatorskie rozwiązania, które następnie przedstawią w formie prezentacji inwestorskich. Zespoły, które stworzą najbardziej innowacyjne koncepcje otrzymają nagrody. Za pierwsze miejsce do wygrania jest aż 2000 Euro. Zgłoszenia do udziału w projekcie można wysyłać do 10 kwietnia 2022 r.

Poprzednie edycje Challenge Labs przyniosły rozwiązania dla wyzwań z następujących obszarów: alternatywne źródła białka, personalizacja żywności, zrównoważone rolnictwo, zrównoważona akwakultura, gospodarka obiegu zamkniętego oraz cyfrowa identyfikowalność. Zespoły pracowały nad problemami, z jakimi mierzy się biznes działający w sektorze rolno-spożywczym i przygotowywały prototypy produktów, które finalnie przedstawiły w formie prezentacji inwestorskich. Swoje rozwiązania uczestnicy konsultowali z branżowymi ekspertami z firm takich, jak MOWI, Bakalland, Danone, Maspex, Żabka, ProVeg, Döhler, którzy pomogli stworzyć produkty odpowiadające na realne potrzeby biznesowe branży. Dzięki wykorzystaniu metod projektowania innowacji – Human-centered design, Service Design i Design Thinking, które skupiają się bezpośrednio na konsumencie, opracowane koncepcje były gotowe do etapu komercjalizacji.

Innowacyjne rozwiązania z poprzednich edycji Challenge Labs to m.in.: suszone przekąski z łososia, wielofunkcyjny mix warzywno-bakaliowy, wrap konopny z roślinną pastą i warzywami, kanapka proteinowa, roślinny zamiennik dla jogurtów oraz pudełko przedłużające przydatność żywności. Warto podkreślić, że część z nich jest dalej rozwijana i niebawem może pojawić się na półkach.

Sprawdź szczegóły tegorocznej edycji i wypełnij FORMULARZ REKRUTACYJNY

 

Co wyróżnia to wydarzenie? 

Challenge Labs to projekt, którego celem jest połączenie specjalistów z różnych obszarów w zespoły, które opracują produkty żywnościowe i rozwiązania przyszłości w sektorze rolno-spożywczym. Uczestnicy wydarzenia wspierani są przez mentorów, czyli branżowych ekspertów oraz specjalistów w zakresie rozwoju biznesu. Ta perspektywa konfrontowana jest z potrzebami konsumentów, dzięki czemu powstające koncepcje wyróżniają się swoją kompletnością i szczegółowością w zakresie wykonanej analizy biznesowej. W efekcie zarówno zespoły uczestników, jak i organizacje biznesowe korzystają z udziału w Challenge Labs, niejednokrotnie łącząc siły po wydarzeniu i wspólnie wdrażając opracowane rozwiązania.

 

Kto może wziąć udział w foodhatonie?

Do udziału w Challenge Labs 2022 zaproszeni są specjaliści, eksperci, naukowcy, doktoranci, branżowi profesjonaliści, osoby z wiedzą i co najmniej 2-letnim doświadczaniem z takich obszarów, jak: technologia żywności, biotechnologia, rolnictwo, informatyka, nauki społeczne, marketing oraz kierunki biznesowe. W tym roku wybranych zostanie 30 osób, które w ok. 5-cio osobowych zespołach zmierzą się z wyzwaniami sektora rolno-spożywczego. Aby znaleźć się w ich gronie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy.

 

Dlaczego warto dołączyć do Challenge Labs? 

Challenge Labs to wydarzenie, dzięki któremu uczestnicy mogą mieć wpływ na kierunek rozwoju innowacji na rynku, jak również wewnątrz swojej organizacji. Biorąc udział w maratonie zespoły:

  • Doświadczają procesu projektowania innowacji i poznają go od A do Z,
  • Stosują profesjonalne metody i narzędzia, z których korzystają światowi innowatorzy,
  • Otrzymują certyfikat potwierdzający umiejętności stosowania metody Design Thinking,
  • Poznają trendy i przewidywania ekspertów branżowych w kontekście przyszłości rozwoju produktów i technologii w sektorze spożywczo-rolnym,
  • Konsultują swoje pomysły z ekspertami, którzy na co dzień tworzą podstawę branży agrifood,
  • Biorą udział w konkursie, którego nagrodą główną jest czek na 2000 euro.

 

Jak wziąć udział w Challenge Labs 2022?

Wystarczy wypełnić FORMULARZ REKRUTACYJNY i uzasadnić swoją motywację do udziału w warsztatach. Zgłoszenia przyjmowane są tylko do 10 kwietnia! Pierwsze warsztaty w formie online odbędą się już 16 maja, a finał wydarzenia będzie miał miejsce 28 maja w Warszawie. Szczegółowy plan sesji warsztatowych dostępny jest w programie wydarzenia.

 

Osoba do kontaktu: 

Małgorzata Kowalińska

EIT Food CLC NE

Junior Project Manager

E-mail: malgorzata.kowalinska@eitfood.eu

Mobile: +48 600 476 634

 

powrót

KALENDARZ WYDARZEŃ

PRZYDATNE LINKI

EEN Olsztyn 2023
X

Strona korzysta z plikow cookies w celu realizacji uslug i zgodnie z Polityka plikow Cookies. Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu w Twojej przegladarce.