Program EIT Food Seedbed wspiera startujące firmy typu start-up/spin-off oraz już istniejące firmy w sektorze rolno-spożywczym. Beneficjenci wezmą udział w szkoleniach i mentoringu oraz wsparcie finansowe w postaci refundacji kosztów podróży na warsztaty i spotkania z mentorami i potencjalnymi klientami, do wysokości 10 tys. euro. Dla najlepszych start-upów przewidziano nagrody pieniężne w wysokości 20 tys. euro.
Aplikujący do programu powinni przedstawić innowacyjny pomysł, który ma potencjał wprowadzenia korzystnych zmian w sposobach wytwarzania, dostarczania, odpadów itd. Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym: maszyny i urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyka, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcja odpadów, usługi biznesowe czy innowacje społeczne.
Unikatowym elementem programu jest wsparcie dla procesów weryfikacji pomysłu biznesowego i przydatności rozwiązań technicznych poprzez ustrukturyzowany dialog z potencjalnymi klientami (ang. customer discovery process), realizowane w oparciu o metodykę opracowaną przez EIT Food przy współpracy z wyspecjalizowanymi trenerami, mentorami i ułatwione dzięki oferowanemu start-upom wsparciu finansowemu.
Program jest prowadzony w języku angielskim w trzech europejskich ośrodkach: Belfaście, Bilbao i Warszawie, dedykowany dla start-upów z dowolnych miejsc na świecie. Zespół organizatorów obejmuje m.in. Queen’s University of Belfast, University of Cambridge, Uniwersytet Warszawski oraz osiem firm-liderów branży rolno-spożywczej.
Termin zgłoszeń upływa 26 kwietnia 2019 roku.
http:// https://www.eitfood.eu/programmes/seedbed
powrót